6 manieren om geld te verdienen via je website

“Je moet voor een passief inkomen zorgen!”. Dat hoor je wel eens vallen, maar geef toe: Dat is vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Waarom is een passief inkomen goed voor je? Omdat een passief inkomen het meeste aanleunt bij wat ze ‘slapend rijk worden’ noemen. Zelf geloof ik er niet in dat je rijk kan worden zonder er iets voor te moeten doen. Je zal altijd tijd en/of geld moeten investeren vooraleer je kan verdienen. Maar een passief inkomen vraagt vaak maar éénmalig de investering van tijd en/of geld en kan je er over een langere periode geld mee verdienen. Wil dit zeggen dat je morgen schat rijk zal zijn? Een passief inkomen volgt eerder het ‘massa is kassa’- principe van Peter Van Gils. Je kent hem wel, die “bolle” met zijn vakantieparken.

Nochtans zijn er verschillende manieren waarop je dit kan doen. Je mag gerust verder kijken dan gewoon een webshop.
In deze blog som ik 6 manieren op waarmee jij voor een passief inkomen kan gaan via je website.

1.Fysieke producten verkopen via een webshop

Het is een binnenkopper, maar hem niet in deze lijst opnemen zou fout zijn: Fysieke producten verkopen via een webshop op je website. Hoe zou dit voor jou kunnen werken als bv schrijnwerker of coach? Eenvoudig hoor. Een webshop is er niet alleen voor kleding of electronische apparaten. Je kan gerust onderhoudsproducten verkopen voor de meubels die jij maakt voor je klanten. Of je kan werkboeken verkopen van de coachingstrajecten die je aanbied.

2. Digitale producten verkopen via een webshop

Naast fysieke producten kan je ook digitale producten verkopen via een webshop. Die werkboek van je sessies als coach? Dat moet dus geen fysiek werkboek zijn. Je kan het ook gerust digitaal aanbieden in je webshop. Een digitaal product is dus een bestand. Denk aan een PDF, een excell werksheet, maar ook een grafisch bestand zoals een logo of een mock up.

3. Betaalde afspraken

OK, over deze kan je discussiëren of het echt een passief inkomen is, want je moet zelf nog wel tijd steken in die afspraak. Maar door een betaling te koppelen aan je afsprakensysteem moet je alvast geen tijd meer spenderen aan het opvolgen van je betalingen.

Je maakt simpelweg een type afspraak aan en geeft op wat de prijs is om deze afspraak in te boeken. Zodra de koppeling met je betalingsprovider in orde is en je systeem is opgezet, zullen klanten de afspraak zelf kunnen inboeken, annuleren en verplaatsen. Ze zullen de afspraak ook ineens afrekenen en automatisch een factuur ontvangen voor hun betaling.
Dit gebeurt allemaal automatisch. Jij moet zelf niets meer doen, behalve aanwezig zijn op die afspraak. Handig, toch?

4. Online cursussen

Heb jij kennis die je wil delen met je klanten? Dan kan je dat in een leerplatform gieten. Klanten schrijven zich in voor je cursus - al dan niet tegen betaling - en kunnen op eigen tempo met je cursus aan de slag gaan. Je kan hen deze cursus gratis aanbieden, of tegen een éénmalige betaling, of tegen een abonnementsprijs.

Je cursussen kunnen verschillende modules bevatten. Elke module heeft dan weer een aantal lessen. Deze lessen kan jij voorzien van tekst, foto’s, video’s, bestanden, … Alles wat je nodig hebt eigenlijk :-)

5. Betaalde blogs

Jij leest deze blog nu gratis. Lief van mij he :-) Ik hou er van kennis te delen met je. Ook jij kan je blogs gratis delen met je publiek. Wil je toch kennis delen die echt veel waarde heeft volgens jou? Maar zie je het niet meteen terugkomen in een gans leerplatform omdat dat te omslachtig zou zijn? Dan kan je er voor kiezen je blog betalend aan te bieden. Klanten zullen dan moeten betalen vooraleer ze je blog kunnen lezen.

6. Betaalde video’s

Dat verhaal van de betaalde blogs kan je ook toepassen op je video’s.

Nog even dit:

Zoals je kan zien zijn er verschillende manieren om een passief inkomen op te zetten. Hou er rekening mee dat dit wel een investering van je zal vragen. Niet alleen qua tijd, maar ook qua materialen. Zo heb je een webshop nodig, een (sub-)domein, een betalingsprovider, … Die betalingsprovider vraagt geen abonnement, maar wil meestal wel een deel van de koek wanneer er transacties (verkopen dus) gebeuren.

Ga er ook gerust vanuit dat er mensen niet tevreden gaan zijn met het product. Je zal dus ook moeten nadenken (liefst op voorhand) hoe je hier mee zal omgaan qua refunds en dergelijke.
En ga er ook vanuit dat, wanneer je digitale producten verkoopt (dus punt 2 tot 6), mensen deze producten kunnen kopiëren en delen. Alles wat op een scherm verschijnt kan gekopiëerd worden. OK, er zit een copywrite op je tekst of video. Maar veel mensen durven hier laks mee om te gaan.

P.S. Wil jij voor een passief inkomen gaan maar wil je wat hulp?

Stijn Matthé

Stijn is erkend Squarespace Expert en Authorized Trainer. Hij richt zich op KMO’s en maakt websites op maat waarmee zijn klanten kunnen stoefen.

https://fatfish.be
Vorige
Vorige

Dit zijn de webdesigntrends voor 2025

Volgende
Volgende

9 redenen waarom samenwerken met Fat Fish de beste keuze is voor jouw website